10 förslag för att må bättre

Vem vill inte må bättre?  Har man diabetes eller har någon annan sjukdom så är det ännu viktigare att ta hand om sig själv. Eller om man är i riskzonen att få någon sjukdom såklart. Här är några tips på vad du skulle kunna göra.

Varför?

Först och främst måste man fråga sig själv varför. Till exempel; Varför börja träna? Varför äta bättre? Vet du inte varför du gör något, då känns det meningslöst och kommer inte att vara hållbart. Men om du till exempel väljer att gå en halvtimmes promenad varje dag för att förbättra dina värden, då är det mycket mer motiverande att faktiskt gå den där promenaden.

Mediciner

Har du någon medicin du tar regelbundet. Kom ihåg att ta dem. Det är väldigt viktigt. Jag är själv ganska slarvig med att ta levaxin. Jag märker inte så stor skillnad om jag glömmer en dag. Men om jag missar flera dagar, då märks det tydligt. För dig med andra typer av mediciner är det såklart extremt viktigt att du kommer ihåg dem. Du har ju fått dem för att du ska må bra.

Rutiner

Att ha bra rutiner för mat, sömn och även för motion är också viktigt och kan hjälpa dig att få en god hälsa. Vissa dagar är det svårare att få rutinerna att fungera, men om du de flesta dagar har ett schema att följa så gör det inget att det strular till sig någon/några dagar.

Ta inte bort – lägg till istället

Det spelar faktiskt inte så stor roll om vi pratar motion eller mat. Om du lägger till saker istället för att plocka bort, så har du vunnit mycket. Att förbjuda viss typ av mat brukar bara leda till att man får ett ökat sug efter just den maten. Lägg istället till nyttig mat, så kommer du automatiskt att äta mindre av den mat som kanske är mindre nyttig. Nyttig mat för de flesta är grönsaker av olika slag. Gärna grönsaker med mycket fibrer som till exempel olika typer av kål. Bär och nötter är också bra för de flesta av oss.

Samma sak med motion. Du behöver inte sluta titta på tv, men om du ska hinna med en halvtimmes promenad, så kanske du ska välja bort ett tv-program. När promenaden är avklarad kan du sätta dig i tv-soffan och titta på något som du gillar.

Sitt inte still för länge

Forskning visar att det är viktigare att inte sitta still för länge än att träna. Givetvis är träning bra, men att sitta still i flera timmar är definitivt inte bra. Själv har jag skaffat mig ett aktivitetsarmband som vibrerar om jag gått mindre än 250 steg i timmen. (Det är ingen superkvalitet på armbandet, men det håller mig igång och det var det jag ville). Det har fått mig att gå ett varv runt huset flera gånger om dagen och det har gett utslag på min våg. Det gjorde mig överraskad. Det jag ändrat är alltså att jag går ett par varv runt huset varje dag. Det gör det också tydligt att det som man brukar säga stämmer: All rörelse räknas!

Lagom träning och rätt träning

Som jag nyss sa, så räknas all rörelse och stillasittande är det du bör undvika. Men vanliga träningspass någon gång i veckan är också att rekommendera. Men se till att göra dem så att de verkligen blir av. Du kanske kan cykla till jobbet någon/några dagar i veckan. Eller varför inte ta en härlig power-walk i en park i närheten tillsammans med en vän som du ändå tänkte träffa. Om träningen känns lustfylld och inte för jobbig, är det troligare att den blir av. Ställ inte för höga krav på dig själv. Det kommer förmodligen bara att sluta i att du inte gör något alls. Du kanske ska testa något nytt? Eller varför inte prova på lite styrketräning. Att styrketräna betyder inte att du ska gå till ett gym och att det där bara finns unga killar med extrem-muskler. Man kan träna styrka hemma. Här är några tips att börja med ->

Minska stress

Lättare sagt än gjort, jag vet. Men stress är verkligen en hälsobov. Och här skulle jag kunna skriva hur mycket som helst. Det finns ju hyllmeter med böcker i ämnet. Stress kan orsakas av så många olika saker och behöver inte bara vara att man har mycket att göra på jobbet. Olika stress kan yttra sig olika i kroppen. Försök bli uppmärksam på vad som stressar dig och försök om möjligt minska det.

Sist men inte minst, en natts god sömn

När dagen är slut och du har ätit bra och kanske till och med motionerat, då är det tid för en natts god sömn. Din sömn påverkar många delar av ditt liv. Visste du till exempel att en god natts sömn kan göra att sötsuget minskas. En vuxen människa behöver 7-9 timmars sömn. Får du det varje natt? Även här finns det mycket att säga. Mycket mer än vad som får plats i det här inlägget. Sömnproblem är ett vanligt problem och precis som med stress, finns det massor att läsa i ämnet. Inte konstigt med tanke på hur viktigt det är.

Använd rätt sockar

Såklart att jag säger det. Men det är faktiskt också viktigt. Att gå med fel sockar kan leda till svårläkta sår lika väl som att rätt sockar kan hjälpa dig att bli fri från enklare problem. Dina fötter bär dig genom livet och de behöver din omtanke. Ge dem de sockar som de behöver. Du behöver kanske tåstrumpor för att lindra problem med svamp mellan tårna eller stödstrumpor för att få hjälp med blodcirkulationen.

Ändra inte allt idag!

Alla förändringar ovan är bra. Men gör dem inte alla på en gång. Om du inte gör något av ovanstående sedan tidigare, så börja med något enkelt. Kanske du ska börja med att sitta lite mindre still. Det i sin tur kanske gör att du sover bättre och äter bättre.

Lämna en kommentar