Publicerad den Lämna en kommentar

Allt du velat veta om Diabetes typ-2

Nyligen fick jag tidningen Allt om Diabetes i brevlådan. Det är en tidning för alla oss som är med i Svenska Diabetesförbundet. Jag har skrivit om denna tidning flera gånger tidigare, men jag tycker att den förtjänar att lyftas om och om igen. Det är ju precis som en av annonserna i tidningen säger:

Fakta är bästa medicinen för att motverkar fördomar. Och ett viktigt redskap för att hitta rätt behandling.

Det är företaget Novo Nordisk som säger så i tidningen och jag håller med. Annonsen hänvisar till en Podcast, där läkaren Boris Klanger intervjuas. Det är Podcasten ”Allt du velat veta” med Fritte Fritzson som har ett avsnitt som heter ”Om typ 2 diabetes”.

Jag har naturligtvis själv lyssnat på hela avsnittet och tycker det är väldigt intressant. Jag som regelbundet läser tidningen Allt om Diabetes, tyckte att jag hade ganska bra koll, men jag fick några aha-tankar när jag lyssnade. Bland annat visste jag inte att det var så stor ärftlig risk för typ-2 diabetes. Om en tvilling i ett en-äggs-tvillingpar får typ-2 diabetes, så är det 98% riska att syskonet också får det. Så personligen måste jag vara mer observant framöver. Kanske till och med gå och kolla mig en gång extra, vilket Boris också rekommenderade att man ska göra.

I avsnittet får man både veta vad Diabetes typ 2 är och vad som skiljer det från typ 1 och graviditetsdiabetes. Man får lära sig vad som händer i kroppen vid diabetes typ 2, vilka symptom man ska vara uppmärksam på och vilka skador man riskerar att få.

Mycket kan man enligt Boris göra själv för att påverka sjukdomen. En aktiv livsstil är givetvis bättre än om man sitter still hela dagarna. Och vad du stoppar i dig är också viktigt. Inte så konstiga saker egentligen, men det tål att upprepas. Precis som de nämner i programmet, så kan motivationen ibland vara dålig för att bli mer aktiv i vardagen, men det kan vara väldigt avgörande för hur ens liv kommer att se ut framöver. Med bra livsstils vanor kan man slippa medicinering eller i alla fall minska på den.

Här kan du själv lyssna på hela avsnittet:

Om du inte redan är medlem i Svenska Diabetesförbundet, så kan jag varmt rekommendera även det. I år firar de 80 år.

Jag har som sagt skrivit flera gånger förut om både Diabetes i allmänhet om om Tidningen Allt om Diabetes. Alla diabetes inlägg hittar du här ->

Gissningsvis är detta inte heller det sista jag skriver om Diabetes, för som jag sa tidigare, så håller jag med Novo Nordisk om att kunskap och fakta är viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *