Jag får regelbundet tidningen ”allt om Diabetes” eftersom jag är med i diabetesförbundet. Det kan vem som helst vara. Själv har jag inte diabetes, men vill gärna stödja de som har och att vara med i diabetesförbundet är ett enkelt sätt att visa sitt stöd. Dessutom får man tidningen ”Allt om diabetes” några gånger om året. Tidningen innehåller information om diabetes och hur man som diabetiker kan underlätta vardagen. Ofta behandlar tidningen ämnen som mat och motion eftersom det är en viktig del för diabetiker. Tipsen som står i tidningen är dock lika användbara för alla. Jag läste till exempel i tidning nr. 3 2017 om frukost.
Ganska långt bak i tidningen så har de en ”Fråga/svar” sektion och det var där jag hittade frågan om frukost, som jag tyckte var intressant och som jag tycker passar oss alla.
Frukosten är ju dagens viktigaste måltid brukar man säga och därför är det viktigt att den blir rätt. I just den här tidningen är det en som kallar sig Solveig som berättar att hon nyligen fått diagnosen typ 2-diabetes. Hon är van att dricka te och äta mackor till frukost, men vill nu ha alternativ. I tidningen får hon svar av Dietist Inga-Lena Andersson som ger lite råd om hur man kan tänka och så här skulle jag sammanfatta hennes råd:
Tänk gärna tallriksmodell, även om du bara äter en macka. Det är alltså en fördel om mackan innehåller både kolhydrater, vilket brödet gör, protein från till exempel ett köttpålägg och någon grönsak. Ska du följa tallriksmodellen bör det vara ungefär lika stor del av alla dessa tre delarna.
För diabetikern är det känsligt med så kallade snabba kolhydrater som finns i bland annat vitt mjöl. Rekommendationen är därför att välja ett fiberrikt bröd som gärna har hela eller krossade bitar av korn i sig. Hittar du ett bröd bakat med surdeg så är det också att föredra.
Vill man inte äta en macka till frukost så finns det såklart andra alternativ. Många, även jag, äter gärna gröt till frukosten. Välj gärna fiberhavregryn och servera med färsk frukt eller bär (inte sylt) och lite mjölk. Tydligen så upplever en del att detta alternativ höjer blodsockret lite för mycket. Då tipsar Inga-Lena om att man kan röra i hackade nötter i gröten eller en tesked rapsolja. Fettet har tydligen en stabiliserande effekt. Ett annat alternativ är att äta t.ex. ett kokt ägg till.
Vill man ha fil eller yoghurt till frukost så funkar det också. Självklart ska man då välja en naturell fil eller yoghurt. Till det kan man servera frukt och nötter. Nötter innehåller nyttiga fetter som är bra för oss alla.
Här på Strumpbutiken erbjuder vi inga frukostar, däremot strumpor som är speciellt framtagna för diabetiker. Jag tycker, precis som det står på diabetesförbundets hemsida att:
alla ska få leva ett diabetesfritt liv. Genom att slå hål på myter, sprida kunskap, förenkla i vardagen och stödja forskningen gör vi livet med diabetes så rättvist och förenklat som möjligt.
Det är därför som du får läsa inlägg som detta här på Strumpbutiken och det är därför som vi kommer att fortsätta att erbjuda strumpor för dig med känsliga fötter.