I senaste numret av tidningen Allt om Diabetes, som man får hem i brevlådan när man är med och stöttar Diabetsförbundet, handlar flera sidor om olika fotproblem och vad du kan göra för att hjälpa dina fötter.
Enligt tidningen så står olika fotkomplikationer för den största kostnaden av alla diabeteskomplikationer. Bland annat så drabbas 19-34% av alla diabetiker någon gång av svårläkta fotsår och hälften av alla diabetiker bedöms ha en så kallad riskfot. Och av de amputationer som utförs i Sverige så görs hälften på diabetiker.
Att vara noga med sina fötter är därför väldigt viktig. Det är viktigt för alla, eftersom det ju är fötterna som bär allas kroppar, men extra viktigt är det för dig som har diabetes eftersom risken för problem är stor.
Alla kan drabbas av problem med fötterna, men som diabetiker är man som sagt extra känslig. De problem som är vanligast är:
- Förhårdnader. Om du har torra fötter med förhårdnader så ökar risken för fotsår.
- Nageltrång. Personer med diabetes drabbas lättare av infekterad nageltrång, men det kan drabba oss alla om nagelns kant växer in i huden. Då kan det bli infektioner, smärta och svullnader.
- Cirkulationsproblem. Problem med cirkulationen i fötterna är ett problem som inte heller är så trevligt eftersom det bland annat gör att sår på fötterna får svårare att läka.
Det finns även andra problem som framförallt drabbar diabetiker, men jag vill inte ta upp dem alla här eftersom jag vill att du ska gå med i Diabetesförbundet och själv läsa tidningen som regelbundet handlar om fötter och fotproblem eftersom det är ett så stort problem.
I detta senaste nummer av tidningen Allt om Diabetes, så har de också gjort en daglig checklista för Fina fötter. Det handlar om att vårda och skydda fötterna, men också om vikten av att välja bra strumpor och skor. Såhär säger tidningen:
Visste du att olämpliga skor och strumpor står för 75% av alla fotsår hos personer med diabetes? Oftast beror det på att skorna är för trånga eller att strumporna har för hårda sömmar.
Bra strumpor
Se till att strumporna inte sitter åt och hämmar cirkulationen. Välj naturmaterial som ull, bomull, bambu eller silke och byt strumpor varje dag. Tips! Om det är en söm på strumpan: vänd den ut och in.
Jag vill att det ska vara enkelt för dig att välja bra strumpor, även om du har problem med fötterna. Därför har Strumpbutiken en speciell avdelning med ”diabetessstrumpor”. Strumporna i kategorin Diabetesstrumpor sitter inte åt, har inga sömmar och är gjorda av antingen bomull eller bambu.
Här ser du några exempel på strumpor som både har extra lös resår, extra mjuk sula under foten och som saknar söm.