Du borde väl inte äta den där…

Som jag skrev sist, så fanns det i senaste numret av tidningen allt om diabetes två rubriker som lockade mig lite extra. 11 november skrev jag om skrumplever. Idag vill jag skriva om den artikel som i tidningen hade rubriken ”Bli fri från typ 2-skam”.

Men först vill jag dela en video som jag hittade på diabetesförbundets hemsida med anledning att de firar 80 år i år:

Har du inte tidigare besökt Diabetesförbundets hemsida tycker jag att du ska göra det.

Över till dagens rubrik. Bli fri från typ 2-skam.

Tydligen så visar flera studier att minst hälften av alla med typ 2-diabetes, känner skam över sin sjukdom. Problemet kommer sig bland annat av att det ofta kallas för en livsstilssjukdom, vilket det till viss del också är. Men två personer med precis samma livsstil, behöver inte nödvändigtvis ha diabetes. Det handlar förutom om livsstil, även om ärftlighet.

Och även om det handlar om livsstil, så hjälper det knappast att höra att man ska ändra sina vanor. Hur lätt är det? Vanligtvis är du lite äldre när du får diagnosen typ 2-diabetes. Hur lätt är det att ändra en vana som man har haft i många, många år? inte speciellt enkel! Precis som de säger i tidningen;

du kan bara göra ditt bösta och det är gott nog.

Finns det några råd då? Tidningen ger 7 tips och av dem vill jag nämna 3.

Blicka framåt.

När du fått diagnosen är det bästa du kan göra att sluta stressa över varför du fick sjukdomen. Välj att i stället föra det bästa av situationen. Att fokusera på det positiva brukar vara ett bra sätt att komma undan skamkänslorna. I stället för att stressa över varför du fick diagnosen, fundera på vad du kan göra vilket leder vidare till nästa råd:

Gör bra mikroval.

Att plötsligt bli elitidrottare är inte någon bra idé, särskilt om du inte ens brukar promenera dagligen. Men gör små förändringar. Kanske du kan byta ut ett livsmedel mot ett bättre alternativ. Och istället för att ta bilen till Biblioteket eller vart du nu ska, kanske du kan cykla eller gå. Det som verkar litet och obetydligt spelar också roll. Särskilt om man kan hålla kvar vid den nya vanan.

Stå upp för dig själv

Kom ihåg att du fortfarande är du, oavsett diagnos eller inte. Titta på de som är runt dig. Ingen är perfekt. Bara för att du fått diagnosen typ 2-diabetes, betyder inte det att du är sämre än någon annan. Så nästa gång någon säger till dig ”ska du verkligen äta det där”, svara då till exempel: ”vad jag äter är något mellan mig och min kropp.” Den som säger åt dig, tar han eller hon själv? Har han eller hon dålig livsstil?

Det är oerhört lätt att döma andra. Det kanske du också gör? Försök att inte ta åt dig.

Vill du läsa mer? Kanske något inom nedan kategorier kan intressera dig:

Lämna en kommentar