Enkelt och roligt funkar i längden

Ja, så löd rubriken till en artikel i tidningen Land nummer 3 2024. Artikeln baseras på Michael Mosleys senaste bok 30 bästa hälsotips.

Som du kanske vet blev Mosley väldigt känd efter ett antal program på tv som handlade om vår hälsa och han anses också vara grundare av 5:2 dieten.

Jag har inte själv läst boken, utan refererar istället till artikeln i tidningen Land, som ger en enkel och överskådlig översikt över några tips från boken. Tidningen delar med sig av 11 tips och flera av dem kan jag verkligen rekommendera.

Här kommer några av tipsen:

Sjung högt! Att sjunga högt fem minuter varje dag ökar ett ämne i kroppen som heter enkannabinoid. Detta är ett ämne som tydligen gör oss glada. Och självklart har det massor med fördelar att vara glad. Det i sig kan man lätt skriva en hel artikel om, så jag fördjupar mig inte mer i det här och nu. Men ta ton och sjung för glatta livet. Om inte annat så passa på när du är i duschen, vilket ju är en klassiker. Och som rubriken sa, enkelt och roligt funkar i längden. Att sjunga högt i fem minuter är verkligen enkelt, men kan ge positiv effekt som sitter i väldigt länge.

Tycker du som jag att löpning inte är något vidare roligt. Personligen har jag så korta ben och därför har jag aldrig fallit för just löpning. Men enligt studier så kan man istället för att springa en runda på 30 minuter, göra knäböj i 3-5 minuter och få samma effekt. Ska man göra bara en enda övning så är det tydligen att böja på knäna som är det bästa. Enligt artikeln i tidningen kan detta ge följande hälsofördelar: 1. Ökar blodflödet till hippocampus i hjärnan, 2. Får nya hjärnceller att växa och 3. Frisätter ämnen som får hjärnan att växa. Vem tackar nej till detta? Särskilt när det är så pass enkelt som att göra knäböj i tre till fem minuter.

Inred med växter. Plastväxter må vara hållbara, men levande växter har fördelar som du inte vill vara utan. Levande växter tar upp koldioxid och avger syre vilket förbättrar luftfuktigheten i rummet. Och det i sin tur ökar ditt välbefinnande och din koncentration. Det är tydligen även bra för minnet och det får oss på bättre humör.

Ta en tupplur efter lunch så blir du effektivare resten av eftermiddagen. 20 minuter är ganska lagom och ett hälsoknep som har många fördelar. En kort tupplur mitt på dagen kan minska risken för hjärtsvikt, stroke och hjärtinfarkt. Det är också bra för tankeverksamheten och till och med för vår motorik. Att spendera 20 minuter på en stunds vila kan alltså mycket väl löna sig i längden.

Vad vi stoppar i oss spelar också roll för hälsan, det vet vi alla. I artikeln nämnder de fördelarna med att dricka vatten och att äta mörk choklad. Om man till exempel har svårt att låta bli godiset, byt ut det mot några bitar riktigt mörk choklad. Den mörka chokladen ger dig flavonoider som bland annat gör att dina blodkärl vidgas. Tänk på att chokladen ska innehålla minst 50% kakao, men ju mörkare desto bättre.

Artikeln bjuder på flera tips som till exempel att man ska lära sig ett språk, läsa 30 minuter om dagen och att spela datorspel. Att spela datorspel kan låta tokigt, men det utvecklar uppmärksamheten och kan stärka synen.

Klicka här för att komma till samtliga böcker av Michael Mosley hos Adlibis som är på svenska ->

Vill du komma direkt till boken: 30 bästa hälsotips hos Adlibris klicka här ->

Ett annat bra sätt att må bra är förstås att bära sockar som sitter bra på foten. Varför inte ett par mjuka och sköna bambusockar till exempel?

Lämna en kommentar