Publicerad den Lämna en kommentar

Hållbar livsstil med livsstils-akuten

För ett tag sedan köpte jag boken ”Livsstils-akuten”.  Jag har inte läst speciellt mycket i den, men det jag hittills har läst har triggat igång mig att försöka skapa en mer hållbar livsstil. Jag tror att de flesta av oss har saker vi kan göra bättre. I Sverige uppskattar man tydligen att över 50% av befolkningen är överviktig.

Att sitta still på kontoret en hel dag är till exempel inte bra. Vi är skapade för att röra på oss. Men det är inte alltid så enkelt att få till bra rutiner.

Det man ska komma ihåg är att allt man gör spelar roll. Även om du tycker att en kort promenad runt huset inte spelar någon roll, så räkna ihop det. Låt säga att du ”bara” går runt huset, vilket tar dig fem minuter. Detta gör du två gånger om dagen. Totalt 10 minuter om dagen alltså. På en månade blir det faktiskt fem timmars promenad! På ett år blir det 60 timmar. Det är samma som en och en halv normal arbetsvecka promenerande om året. Det är långt bättre än inget alls.

Enligt Livsstils-akuten finns det något som kallas ”fat but fit – paradoxen” Den innebär att man kan ha bättre hälsa om man är överviktig men vältränad, än den som är smal men aldrig rör på sig. Så du behöver inte känna dig missmodig för att du bär omkring på en massa extra kilo, även om det såklart är bättre att vara utan dem. Du behöver bara komma igång att röra dig och som sagt är fem minuter mycket bättre än ingenting.

Sätt därför inte bara upp jobbiga mål i form av gå ner 10 kilo. Sätt hellre mål som går ut på att du rör dig mera. Kanske ditt mål är att promenera en kvart om dagen. Det är nämligen inte bara när man gått ner de där tio kilona som man får hälsovinster. De kommer direkt när du börjar aktivera dig själv.

Maten spelar också roll

Rörelse är bara en del när det handlar om hälsosam livsstil. Det vi stoppar i oss spelar också stor roll. När vi levde på savannen som jägare, fick vi bokstavligen jobba för maten. Idag kan vi gå till vilken livsmedelsbutik vi vill och hur enkelt som helst köpa ett överflöd av kalorier. Vad tror du jägarna hade sagt om allt som vi har i våra kylskåp och skafferi? Hade de tittat i mitt hade de nog trott att de var i himlen. Så mycket kalorier utan att behöva göra nästan något….

Läs mera

Läs gärna flera inlägg här på Strumpbutiken om till exempel hälsosam livsstil och  hälsosamma matvanor

Köp även boken, Livsstils-akuten som jag varmt kan rekommendera. Just nu när jag skriver detta finns den hos:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *