Mer volym är bra

Skruva upp volymen!

Så löd en rubrik i tidningen allt om Diabetes nr 4 2021. Artikeln hade dock inte något med musik eller ljud att göra. Artikeln handlade om grönsaker.

Att fylla ut lunchen med bönor och grönsaker ger mer volym på tallriken, och i magen.

Det är alltså inte ljudvolym som menas utan volym-mängd. Med större volym mat på tallriken så blir man mättare, men se till så att du lägger till rätt volym-höjande ingredienser.

Som exempel har de i tidningen en portion pasta som ger kort mättnad och endast 2g fibrer. Samma portion drygades ut med bönor och blomkål så att det blir dubbelt så mycket på tallriken. Det tar såklart dubbelt så mycket plats i magen också. När bönorna och blomkålen lagts till så innehöll tallriken plötsligt 6 gram fibrer.  Den ökade mängden fibrer gör att det tar betydligt längre tid för magen att hantera portionen. På så sätt håller du dig mätt längre.

Ju grövre grönsaken är ju bättre är det. Tillsätt till exempel någon form av kål som t.ex. vitkål, rödkål, grönkål, broccoli eller blomkål. Även bönor, ärter och linser är exempel på grönsaker som mättar bra och innehåller mycket fibrer. Har du inte det hemma, använd de grönsaker du har och de du tycker om. Bättre att tillsätta några grönsaker än inga alls.

Ett knep för att avgöra hur mycket fiber de är i en grönsak eller frukt är att jämföra hur de är när du tuggar på dem. Ju mer du måste tugga, ju mer fibrer är det i. Ju mer du måste tugga ju längre tid kommer maten att stanna kvar i magen också och det är toppen. Det är vad vi vill åt. När maten stannar kvar i magen en längre tid så håller vi oss mätta längre och vi kommer ifrån det farliga småätandet.

Givetvis så påverkar detta också blodsockret som kommer att hållas på jämnare nivå under längre tid.

Vill du också läsa intressanta artiklar som denna om fibrer och grönsaker, då rekommenderar jag ett medlemskap diabetesförbundet. Då får du sex gånger om året en väldigt bra tidning direkt hem i brevlådan. Dessutom stöttar du alla med diabetes. Medlemskapet kostar bara 350:- och du gör ansökan här ->

Har du eller någon du tycker om diabetes eller bara vill ha ett par sköna sockar? Då rekommenderar jag diabetessockar. De är mina personliga favoriter och jag har ändå inte diabetes….

Lämna en kommentar