Notiser från Allt om Diabetes

Jag tänkte bläddra igenom en hög med gamla Diabetestidningar och hittade en del korta notiser som jag gillar. Tänkte dela dem med dig. Från början tänkte jag dela med mig av tips från flera olika tidningar, men det var så mycket intressant i den första jag fick tag på att jag väljer att göra flera artiklar med Allt om Diabetes notiser.

Den tidning som jag började i är nummer 5 – 2022. Så allt nedan kommer ur den tidningen.

Hälften är inte längre i riskzonen för typ 2

I Stockholm pågår ett hälsoprogram som går ut på att förebygga diabetes typ 2 för personer i riskgrupp. Ungefär 1000 personer deltog och fick då hjälp via en digital plattform att förbättra sina liv. De fick hjälp med allt från fysisk aktivitet till stresshantering, sömn och kost. Efter ett halvår så hade 43% förbättrat sina värden så att de inte längre låg i riskzonen. Efter ett år var det hela 51% som inte längre låg i riskzonen. Enligt tidningen allt om diabetes så skulle detta spara 1,4 miljarder kronor i vårdkostnader om alla i länet erbjöds samma hjälp.

Bästa diabetesbeskrivningen på film

Gillar du att se på film, så rekommenderas Netflix-succén Purple Hearts. Den handlar om en ung tjej som har diagnosen diabetes typ 1. I filmen får man enligt tidningen Allt om diabetes följa den här tjejen i upp och nedgångar.

2-5 minuters promenad

En kort promenad på bara ett par minuter efter en måltid, räcker för att sänka blodsockret. Det visar tydligen en genomgång av sju tidigare studier. Det tänker jag personligen praktisera i fortsättningen. 2-5 minuter är inte långt alls!

Informationsfilmer på Youtube

Enkla och tydliga informationsfilmer är alltid uppskattade. Svenska Diabetesförbundet har gjort fyra animerade filmer som visar vadd som händer i kroppen när vanliga diabeteskomplikationer uppstår och vad man kan göra åt det. Filmerna de gjort handlar om ögon, hjärta och kärl, njurar och om fötter. Nedan har jag klistrat in den om fötter, men de andra filmerna + alla andra filmer från Svenska Diabetesförbundet hittar du här ->

Som sades i filmen, så är det viktigt med rätt sockar. Och gärna att man väljer sockar med lös resår runt benen. Sådana sockar hittar du här ->

Lämna en kommentar