Strumpklämmor till barnen

Att använda strumpklämmor i en familj med barn i olika åldrar är extra fördelaktigt.

I vår familj har vi delat upp färgerna på klämmorna så att alla har en egen. Personligen använder jag de gula klämmorna. Dottern använder svarta klämmor, min man gröna, sönerna röda och blå. Hade vi varit fler i familjen hade det funnits fler färger att välja mellan.

Har du en familj där ni är fler än 9, går det att lösa genom att till exempel låta pappa och minsta dottern ha samma färg. Anta till exempel att de använder röda klämmor båda. När strumporna ska sorteras efter tvätt, så ser du förmodligen ändå skillnad på de sockar som pappa i huset använder och på de som yngsta dottern i huset använder, trots att de har röda klämmor båda. Det skulle i alla fall funka i vårt hus eftersom dottern hellre går med kort skaft medan min man använder grova arbetssockor. Hos dig kanske det är två andra som normalt har väldigt olika strumpor, som kan samsas om samma färg.

Att få barnen att använda strumpklämmor brukar inte vara speciellt svårt. Jag brukar säga att klämman är som en krokodil som vill ta ett stort bett av strumporna och då funkar det oftast väldigt enkelt. De minsta barnen kan såklart inte klara det själv. När de börja klara det själv är svårt att säga. Vid vilken ålder beror ju på deras individuella utveckling av motoriken i händerna.

När barnen själv får välja vilken färg de vill ha på sina klämmor, så ökar också chansen att de ska använda dem. Och naturligtvis måste klämmorna vara lätta för dem att få tag i.

Barn är roliga. När vi började med strumpklämmor i vårt hus för väldigt många år sedan, så var sönerna relativt små och deras huvudintresse var maskiner av olika slag. Ibland kunde jag därför hitta alla strumpklämmor bland deras lastmaskiner och lastbilar. I deras värld var strumpklämmorna utmärkta objekt att lasta och tippa på lastbilarnas flak. Jag brukar säga att det är fantasin som sätter gränsen för vad man kan använda klämman till. I deras värld var det inget fel alls på fantasin. Har du barn? Använder dina barn strumpklämmorna till något annat än till strumpor?

Som jag sagt förut, så har jag begränsat mina användningsområde till strumpor och vantar. Samt som handdukshank och för att hålla täcket på rätt plats i påslakanet. Det är mina favorit användningsområde. Men vi har en del akvarium i vårt hem och där kommer klämmorna också till användning ibland.

Vill du ha fler tips på användningsområde? Fråga ditt barn. De är kreativa och ser möjligheter där vi inte gör det. Min ena son använder till exempel en klämma för att hänga upp jackan ( en lättare sommarjacka som också saknar hank ). Han har klämman i fickan alltid redo att användas.

Alla strumpklämmor hittar du här ->

Lämna en kommentar