Svullna ben – Vem, Varför och Tips

Som du kanske kan förstå eftersom du läser detta på en sida som handlar om strumpor, så säger jag såklart att stödstrumpor kan hjälpa.

Men det finns andra knep att ta till. Ett av de bästa knepen är att ha fötterna högt. Lägg gärna upp benen på en pall eller stol när du sitter. Och om möjligt försök att inte sitta still för länge. Sitt inte mer än en timme eller en och halv,  därefter kan det vara bra att resa sig och gå runt lite. Du behöver inte göra några avancerade gymnastikövningar, bara kom igång och rör dig så att blodcirkulationen kommer igång lite bättre.

God allmänhälsa är såklart alltid bra, så som att äta hälsosamt (vad det innebär vet vi alla, även om vi gärna ”glömmer”) och ta dagliga promenader.

Om du väljer att prova stödstrumpor för att lindra svullna ben – några tips:

Kan man använda stödstrumpor för mycket?

Nej, egentligen inte. Men att sova med dem på natten gör i regel ingen skillnad och något som många avråder från. När du sover ligger du ju ändå ner och stödstrumpans funktion behövs inte längre.

Om strumpan sitter för hårt kan det dock bli problem. Meningen är ju att strumpan ska hjälpa till att öka blodcirkulationen, inte att strypa den.  Var därför noga med att mäta dina ben innan du väljer storlek.

Dessutom rekommenderas att man tvättar sina stödstrumpor dagligen. När man gör det, så tvättar man inte bara bort smuts och gamla hudceller som kan påverka stödet, utan strumpan återfår sin normala form i samband med tvätt. När du använder strumpan töjs fiberna ut och därför rekommenderas att man inte använder dem mer än en dag åt gången för att få bästa effekt.

Vill du prova stödstrumpor så hittar du alla här ->

Vill du läsa mer om Svullna ben kan jag tipsa om Vården.se som har en enkel och informativ sida om svullna ben.

Lämna en kommentar