Publicerad den Lämna en kommentar

Världsdiabetesdagen 2020

Lördagen den 14 november är det Världsdiabetesdagen. Det är en dag då vi alla kan hjälpas åt att sprida kunskap och förståelse för denna sjukdom som FN har lyft som ett hot mot den globala hälsan. Diabetes är enligt diabetesförbundet den första icke smittsamma sjukdom som lyfts på detta sätt av FN.

I Sverige är det ungefär en halv miljon som har diabetes och påverkas direkt av det varje dag. Hur många fler runt dessa människor tror du påverkas? En vanlig kommentar jag sett när jag läst tidningen Allt om Diabetes, är att när de får beskedet diabetes, antingen för sig själv eller för sitt barn, så vet de inte något om sjukdomen. Inte konstigt då att de möter oförstående medmänniskor runt sig när de väl själva lärt sig.

Vi behöver alla lära oss mer om Diabetes, både du och jag och forskarna. Forskarna jobbar hårt för att få fram olika hjälpmedel och framsteg görs hela tiden. Det är skillnad i att vara diabetiker idag och hur det var för 20 år sedan, tack vare forskningen. Men det är såklart mycket mer som behöver göras och hjälp behövs till de fattiga länder som inte har råd att ge sina medborgare den hjälp som finns.

Att det blivit en särskild dag då vi alla lite extra kan uppmärksamma de diabetessjuka är väldigt bra. Och särskilt i år då de har det extra jobbigt med tanke på att många med diabetes automatiskt hamnar i riskgruppen för Corona.

Att man firar just den 14 november att mannen som upptäckte Insulinet är född just den 14 november.

Vill du veta mer om diabetes, hänvisar jag dig till Diabetesförbundet. Där kan du bland annat:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.