Varför, när och hur om Stödstrumpor

Hur fungerar egentligen ett par stödstrumpor. Varför ska man använda det och när?

För att svara på det så är det bäst att titta på hur kroppen fungerar, särskilt hur blodet förflyttas i benen. Det är våra vener som är i benen som ska se till så att blodet transporteras från benen tillbaka till hjärtat. På vägen från hjärtat ner till fötterna är det vanligtvis inga större problem att transportera blodet. Ner kommer man alltid, brukar min mamma säga. Det gäller även blodet i kroppen. Det är såklart jobbigare för blodet att åka upp till hjärtat igen.

Inuti venerna som alltså ska transporter blodet tillbaka till hjärtat, finns klaffar som öppnas och sluts för att skjuta på blodet i rätt riktning. Om benen utsätts för långvarig påfrestning, till exempel om du går eller står mycket på jobbet, då kan det bli att kroppen inte orkar pumpa tillbaka blodet så som den borde. Det kan även bli så att venerna utvidgas och det gör att klaffarna inte längre sluter tätt.

Försämrad cirkulation märks tydligast i trötta, tunga och svullna ben.  Det är här Stödstrumporna kommer in. Om du tycker att dina ben känns tunga och trötta, prova ett par stödstrumpor och se om det hjälper. Är problemet alvarligt och långvarigt, så rekommenderas alltid ett besök hos sjukvården. Du kanske behöver medicinsk hjälp. Men om problemen är lindriga och om du precis börjat uppleva trötthet, så prova stödstrumpor för att hjälpa benen.

Stödstrumpor har bland annat följande egenskaper:

  • Ökar blodcirkulation i fot och ben
  • Verkar förebyggande mot blodproppar och åderbråck
  • Motverkar svullnad och ger en skön massage effekt.

Personligen använder jag stödstrumpor lite då och då. Inte för att jag har några direkta problem, men för att jag tycker att det är skönt för benen ibland.

Strumpbutikens stödstrumpor

Som du kanske vet så har vi stödstrumpor av två olika märken i sortimentet. Dels har vi de som heter Doktorn rekommenderar. De finns i flera olika storleks-intervall. Men sedan en tid tillbaka har vi även Zent Stödstrumpor. Zent finns endast i två olika storlekar och på mig sitter de något lösare runt benet. Zent kan vara ett alternativ för dig som inte provat stödstrumpor tidigare. Zent stödstrumporna är dessutom billigare än doktorn rekommenderar, vilket gör dem till ett bra prova på alternativ.

Alla stödstrumpor finns här ->

Lämna en kommentar