Publicerad den Lämna en kommentar

Du borde väl inte äta den där…

Som jag skrev sist, så fanns det i senaste numret av tidningen allt om diabetes två rubriker som lockade mig lite extra. 11 november skrev jag om skrumplever. Idag vill jag skriva om den artikel som i tidningen hade rubriken ”Bli fri från typ 2-skam”.

Men först vill jag dela en video som jag hittade på diabetesförbundets hemsida med anledning att de firar 80 år i år:

Har du inte tidigare besökt Diabetesförbundets hemsida tycker jag att du ska göra det.

Över till dagens rubrik. Bli fri från typ 2-skam.

Tydligen så visar flera studier att minst hälften av alla med typ 2-diabetes, känner skam över sin sjukdom. Problemet kommer sig bland annat av att det ofta kallas för en livsstilssjukdom, vilket det till viss del också är. Men två personer med precis samma livsstil, behöver inte nödvändigtvis ha diabetes. Det handlar förutom om livsstil, även om ärftlighet.

Och även om det handlar om livsstil, så hjälper det knappast att höra att man ska ändra sina vanor. Hur lätt är det? Vanligtvis är du lite äldre när du får diagnosen typ 2-diabetes. Hur lätt är det att ändra en vana som man har haft i många, många år? inte speciellt enkel! Precis som de säger i tidningen;

du kan bara göra ditt bösta och det är gott nog.

Finns det några råd då? Tidningen ger 7 tips och av dem vill jag nämna 3.

Blicka framåt.

När du fått diagnosen är det bästa du kan göra att sluta stressa över varför du fick sjukdomen. Välj att i stället föra det bästa av situationen. Att fokusera på det positiva brukar vara ett bra sätt att komma undan skamkänslorna. I stället för att stressa över varför du fick diagnosen, fundera på vad du kan göra vilket leder vidare till nästa råd:

Gör bra mikroval.

Att plötsligt bli elitidrottare är inte någon bra idé, särskilt om du inte ens brukar promenera dagligen. Men gör små förändringar. Kanske du kan byta ut ett livsmedel mot ett bättre alternativ. Och istället för att ta bilen till Biblioteket eller vart du nu ska, kanske du kan cykla eller gå. Det som verkar litet och obetydligt spelar också roll. Särskilt om man kan hålla kvar vid den nya vanan.

Stå upp för dig själv

Kom ihåg att du fortfarande är du, oavsett diagnos eller inte. Titta på de som är runt dig. Ingen är perfekt. Bara för att du fått diagnosen typ 2-diabetes, betyder inte det att du är sämre än någon annan. Så nästa gång någon säger till dig ”ska du verkligen äta det där”, svara då till exempel: ”vad jag äter är något mellan mig och min kropp.” Den som säger åt dig, tar han eller hon själv? Har han eller hon dålig livsstil?

Det är oerhört lätt att döma andra. Det kanske du också gör? Försök att inte ta åt dig.

Vill du läsa mer? Kanske något inom nedan kategorier kan intressera dig:

Publicerad den Lämna en kommentar

Varning för fettlever

Lite nu och då kommer här inlägg som är mer relaterade till hälsa än till strumpor. Idag kommer det ännu ett sådant. Hur kommer det sig? Jo, eftersom du här kan köpa bland annat strumpor för diabetiker har jag valt att gå med i diabetesförbundet och då får jag regelbundet en toppen tidning direkt i min brevlåda. Och varje tidning innehåller alla möjliga bra och intressanta artiklar. Det senaste numret som kom för ett tag sedan var inget undantag. Därför vill jag idag prata om fettlever.

Det låter inte speciellt intressant, men rubriken på artikeln och bilden lockade mig till läsning och det jag läste gjorde mig lite rädd. Jag vet att jag är överviktig och i riskzon för diabetes. Av den anledningen är jag även i riskzonen för fettlever och det i sin tur, kan enligt artikeln leda till väldigt alvarliga konsekvenser.

Jag vill naturligtvis inte skrämma dig, men jag vill göra dig uppmärksam på ett ökande problem i samhället. Ett problem som vi kan försöka minska risken för.

Enligt tidningen, så har Karolinska institutet gjort en undersökning som visar att leversjukdomar kraftigt ökar i Sverige. Fettlever och skrumplever som inte beror på alkohol har ökat med 220% de senaste 15 åren. 220%!!! Förr var det ofta alkohol som var orsaken till dessa problem, men nu är det vanligast att få problem om man är överviktig, obesitas eller har typ 2-diabetes. Nästan en tredjedel av alla med typ 2-diabetes har fettlever som inte beror på alkohol.

Fettlevern ger inge symtom, så för att ta reda på om man har det så måste man gå till doktorn och be honom eller henne göra ett test.

Vad beror fettlevern på då och vad kan det leda vidare till?

Fettlever betyder att kroppen lagrar fett i levern. Om du äter för många kalorier kan de alltså landa i levern. Fettlever kan sedan ge skrumplever och levercancer. Det tråkigaste är att forskarna har kommit fram till att allt fler dör av sin leversjukdom. Det här är alltså inget man ska ta lätt på. Även lindrig fettlever ökar risken att dö i förtid, enligt tidningen allt om diabetes.

Går det att göra något åt problemet?

Som alltid är det en bra idé att försöka gå ner i vikt och att röra sig mera, samt hålla sig borta från alkohol. Om sjukdomen upptäcks tidigt kan man då vända utvecklingen.

Det fanns ännu en rubrik som lockade lite extra när jag bläddrade igenom Allt om Diabetes tidningen. Därför är det mycket möjligt att det kommer en till artikel här inom kort, med inspiration från tidningen.

Har du diabetes, prata med din läkare om fettlever. Behöver du sockar som inte ger skav och märken, titta här ->

Publicerad den Lämna en kommentar

Påfyllning av populära favoriter

I förra veckan kom det äntligen påfyllning av flera av våra populära favoriter. Det blev påfyllning av:

Svarta diabetessock av bambu, men även randiga bambu diabetessock i vissa storlekar, både rosa och svarta.
Diabetessocken av bambu är stickad så att slutet på skaftet rullar sig vilket gör att strumpan sitter bra på foten och benet, trots att den saknar resår.  Tack vare att den saknar resår så lämnar den inga fula märken på benen. Eftersom strumpan inte har någon tåsöm på insidan så slipper du med denna sock även skav på tårna. Bambu som material är som du kanske vet väldigt mjukt.

Svarta och randiga diabetessock av bomull låg också i kartongerna som jag packade upp. Diabetessocken av bomull saknar precis som den av bambu resår och även denna sock saknar tåsöm på insidan, allt för att du ska slippa skav och märken. Det som framförallt skiljer den av bomull från den av bambu, förutom materialet, är den mjuka frottésula som är på undersidan av foten på den av bomull. När man tar på sig denna sock så är det nästan som att gå på moln.

Slutligen fick vi påfyllning av sockarna med lös resår och halkskydd under foten. De flesta fallolyckor sker i hemmet, men flera av dem skulle kunna undvikas om fler använde anti-halksockar varje dag. Halkskyddet under foten är silikonbasserat och naturligtvis giftfritt. Antihalksockarna finns i storlekar från 37/39 upp till 46/48. I alla storlekar finns de i svart, grått och nu även i olivgrönt. Den olivgröna är helt ny.

Allt det vi fyllde på med den här gången finns under kategorin Diabetessock.

Publicerad den Lämna en kommentar

Strumpklämmor, min hjälp i sängen

För ett tag sedan gjorde jag det hemska misstaget att inte läsa utanpå förpackningen när jag köpte nya lakan. Jag köpte nya lakan som jag tyckte var prisvärda. Väldigt fina med fjärilar var det också. Vad kunde bli fel? Att läsa var bara första felet jag gjorde. Jag tänkte inte heller.

Glad åt mina nya lakan bäddade jag sängen med dem innan jag tänkt till. Men redan första natten insåg jag mitt misstag. De var gjorda av syntetmaterial. Varje rörelse i sängen så följde lakanet med, men inte täcket. Det slutade med att jag tidigt på morgonen vaknade av att jag hade täcket i som en lång korv i mitten av lakanet medan det i kanterna av mitt påslakan inte fanns något täcke alls.

Den där första natten var det varm och jag tänkte att det hade påverkat situationen negativt. Men det fortsatte på samma sätt natt efter natt. När jag tvättat dem efter första användningen la jag dem i skåpet och tänkte att jag väntar till kallare årstid. Nu alltså. Men problemet kvarstår. Det går inte att sova med dessa lakan utan att de lever helt sitt egna liv. Ska man upp på natten är det stor risk att man inte kommer iväg eftersom täcker klistrar fast på benen och håller en kvar i sängen.

Helst skulle jag vilja göra av med dessa hemska lakan, men det är ju också synd. Jag har ju knappt inte använt dem och de är ju fina att titta på. Lösningen på problemet fick bli Supi Strumpklämmor.

 

Supi strumpklämmor i sängen, en beprövad metod

Jag använde Strumpklämmor till täcke och lakan när barnen var små för många år sedan. Jag vet inte hur de gjorde när de sov, men deras lakan och täcke gillade inte varandra oavsett vilket material deras lakan var av. Därför knäppte jag fast täcket i deras påslakan med hjälp av strumpklämmor i varje hörn. Nu har jag tagit till samma trick igen. Fast den här gången nöjer jag mig inte med att ha en klämma i varje hörn. Den här gången har jag strumpklämmor även på långsidan av täcket. Och det fungerar! Äntligen!

Många som jag berättat om det här med strumpklämmor i sängen tänker att det är hårt att ligga på. Jag måste säga att det är väldigt sällan jag märker att klämmorna är där. Däremot tycker jag det är väldigt skönt att vakna utan att täcke och lakan är en enda oreda.

Har du strumpklämmor hemma, prova!

Publicerad den Lämna en kommentar

Ordning bland nycklar med strumpklämmor

Har du också samlat alla dina reservnycklar på en bra plats? Jag gillar ordning, men ibland blir det oreda i alla fall. Alla våra reservnycklar ligger på en plats. Men det är nästan ingen som vet vilken nyckel som leder till vad. Det problemet upptäckte vi i söndags när vi behövde ha tag på en cykelnyckel.

I burken med våra reservnycklar låg det flera olika, men vilken av dem var det vi behövde? Vi fick prova oss fram innan vi hittade rätt. När nyckeln skulle läggas tillbaka så sa min man att vi borde skriva en lapp till den så att vi vet vad det är för en nyckel. Bra förslag tyckte jag, men dottern hade ett bättre.

-Vi kan väl sätta en strumpklämma på den, sa dottern. Eftersom det är mammas reservnyckel, så tar vi en gul klämma.

Gul är den färg på klämma som jag använder till mina strumpor, vantar och handdukar för att veta att de är mina. Genom att sätta en gul klämma på nyckeln, så vet vi nu att det är en nyckel som är min. Och att det är en cykelnyckel ser man. Enkelt och smart av min dotter, tycker jag.

Man kunde gjort som min man sa, men en lapp som man sätter dit kan lossna och texten kan suddas ut. Strumpklämman kommer ingenstans och färgen bibehålls.

Efter det här kan jag bara säga samma sak en gång till som jag redan har sagt hur många gånger som helst. Det är endast fantasin som sätter gränsen för vad man kan använda Supi Strumpklämmorna till. Av den anledningen kan man inte heller få för många strumpklämmor.

En färg till varje familjemedlem

I vårt hushåll har jag alltså gula klämmor till väldigt många saker. Min man har gröna och dottern har svarta klämmor. Sönerna har röda respektive blå klämmor. När vi började fanns klämmorna bara i förpackningar med tre olika färger i varje. Nu har du förmånen att välja femton klämmor i en enskild färg. Det är väldigt bra, för då får du ett bra antal klämmor och varje person i hushållet kan välja sin egen färg.

Publicerad den Lämna en kommentar

Vem är du som beställer och vad behöver du?

När jag packar beställningar så funderar jag ibland på vem mottagaren är. Vissa fantastiska kunder har jag lärt känna, men de flesta har jag ingen aning om vem de är.

Det händer till exempel ibland att det är en kund med ett kvinnligt namn, som beställer strumpor i storlek 46-48. Jag vet ingen kvinna som har så stora fötter. Därför tänker jag att hon förmodligen handlar åt någon annan. Men åt vem? Är det åt sin man hon handlar? Eller är det till hennes sjuka pappa som plötsligt behöver strumpor med lös resår eller kanske stödstrumpor?

Det senare är inte helt ovanligt, det vet jag eftersom jag har haft dialog med sådana kvinnor. Flera av dessa kvinnor skickar ett mejl och ber om råd. Det kan vara en fråga om vilket jag tycker är bäst, stödstrumpor av bambu eller av bomull till exempel. Om du undrar, så svarar jag oftast stödstrumpor av bambu eftersom de är mjukare. Undrar du däremot om diabetessockarna så hade jag svarat de av bomull eftersom de har en så mjuk frotté-sula under foten.

Lika ofta som det är kvinnor som handlar strumpor i stora storlekar, kan det vara kunder med manliga namn som handlar trosor eller strumpor i väldigt små storlekar. Vem handlar de åt? Ibland önskar jag att jag visste. Dessa kunder med manliga namn, skickar nästan aldrig någon fråga. Varför?

I en fysisk butik får man som säljare en helt annan bild av sin kund. I en fysisk butik kan man kallprata lite och på så sätt lära känna kunden bättre och vägleda den lite i köpet. Men du som handlar strumpor på nätet är i stort sett helt anonym. Jag vet inget om dig mer än ditt namn och vad du vill att jag skickar till dig. Vägledning kan jag inte ge annat än via inläggen här i bloggen eller genom texterna på produktsidorna. Om inte du hör av dig och frågar vill säga….

Den senaste tiden har jag funderat på de kunder som handlar strumpklämmor. Jag är glad för deras skull att de äntligen kommer att slippa sortera strumpor. Men ibland undrar jag hur de resonerar när de väljer antal förpackningar och vilka färger de beställer. Vanligast är att jag skickar iväg två- tre förpackningar med tre olika färger i varje förpackning till varje kund och det är såklart bra.

Det händer även att en kund köper bara en förpackning med klämmor i olika färg. Då önskar jag att jag hade haft en fysisk butik så att jag hade kunnat prata med kunden. Kanske att kunden vill testa först. Det är såklart väldigt smart. Men om man tror att man klarar sig med fem klämmor per person, om det är en familj som ska ha förpackningen, då är jag tveksam. Jag vet inte hur många klämmor jag har i min färg, men det är många. Och ju fler jag har tillgång till ju enklare är det för mig. Det är vad jag skulle vilja förmedla till en sådan kund. Så om du har för avsikt att beställa strumpklämmor, överväg då att köpa flera förpackningar.

Det jag vill ha sagt med det här inlägget är: Skicka gärna ett mejl och fråga om du känner dig osäker på något. Jag är här för att hjälpa dig.

Publicerad den Lämna en kommentar

Hållbar livsstil med livsstils-akuten

För ett tag sedan köpte jag boken ”Livsstils-akuten”.  Jag har inte läst speciellt mycket i den, men det jag hittills har läst har triggat igång mig att försöka skapa en mer hållbar livsstil. Jag tror att de flesta av oss har saker vi kan göra bättre. I Sverige uppskattar man tydligen att över 50% av befolkningen är överviktig.

Att sitta still på kontoret en hel dag är till exempel inte bra. Vi är skapade för att röra på oss. Men det är inte alltid så enkelt att få till bra rutiner.

Det man ska komma ihåg är att allt man gör spelar roll. Även om du tycker att en kort promenad runt huset inte spelar någon roll, så räkna ihop det. Låt säga att du ”bara” går runt huset, vilket tar dig fem minuter. Detta gör du två gånger om dagen. Totalt 10 minuter om dagen alltså. På en månade blir det faktiskt fem timmars promenad! På ett år blir det 60 timmar. Det är samma som en och en halv normal arbetsvecka promenerande om året. Det är långt bättre än inget alls.

Enligt Livsstils-akuten finns det något som kallas ”fat but fit – paradoxen” Den innebär att man kan ha bättre hälsa om man är överviktig men vältränad, än den som är smal men aldrig rör på sig. Så du behöver inte känna dig missmodig för att du bär omkring på en massa extra kilo, även om det såklart är bättre att vara utan dem. Du behöver bara komma igång att röra dig och som sagt är fem minuter mycket bättre än ingenting.

Sätt därför inte bara upp jobbiga mål i form av gå ner 10 kilo. Sätt hellre mål som går ut på att du rör dig mera. Kanske ditt mål är att promenera en kvart om dagen. Det är nämligen inte bara när man gått ner de där tio kilona som man får hälsovinster. De kommer direkt när du börjar aktivera dig själv.

Maten spelar också roll

Rörelse är bara en del när det handlar om hälsosam livsstil. Det vi stoppar i oss spelar också stor roll. När vi levde på savannen som jägare, fick vi bokstavligen jobba för maten. Idag kan vi gå till vilken livsmedelsbutik vi vill och hur enkelt som helst köpa ett överflöd av kalorier. Vad tror du jägarna hade sagt om allt som vi har i våra kylskåp och skafferi? Hade de tittat i mitt hade de nog trott att de var i himlen. Så mycket kalorier utan att behöva göra nästan något….

Läs mera

Läs gärna flera inlägg här på Strumpbutiken om till exempel hälsosam livsstil och  hälsosamma matvanor

Köp även boken, Livsstils-akuten som jag varmt kan rekommendera. Just nu när jag skriver detta finns den hos:

Publicerad den Lämna en kommentar

Tåstrumpor nu och då

Tåstrumpor har i många, många år varit en av Strumpbutikens storsäljare. Genom åren har det kommit och gått olika märken. Vi började med Sockcompaginets tåstrumpor som i huvudsak var riktade till kvinnor och barn. De hade väldigt roliga mönster och färger. Nedan bild är till exempel från 2011 och var då en riktig storsäljare. Flera gånger tyckte jag att jag tog hem många, men de räckte ändå aldrig till. Efterfrågan var högre än vad jag lyckades hålla i lager.

Efter några år kom även efterfrågan på tåstrumpor för män. Det var i samband med det som vi startade ett samarbete med Toetoe. Det resulterade i en hel mängd olika nya tåstrumpor. Många olika både enfäragde och randiga till både dam och herr och i olika längd på skaftet. Dessutom fick vi hem tåstrumpor som var specialtillverkade för olika ändamål. Det kom in tåstrumpor för yoga, löpning och grövre tåstrumpor av ull för vandring. Några av dessa ingår fortfarande i sortimentet. Men de blir färre och färre. Av de randiga finns det till exempel bara två olika med normal skaft-längd.

Idag säljer jag i gärna Bolas tåstrumpor. De finns visserligen inte i så många olika färger och inga alls med mönster. Men de tillverkas här i Sverige vilket jag tycker är väldigt roligt. Vi behöver stötta varandra när mycket annat flyttar utomlands. Bola har precis som Toetoe både normalt och kort skaft. Bola har också valt att ha en tåstrumpa av ull. Bolas ull-tåstrumpa är dock i en mer ”normal” grovlek och inte anpassad på samma sätt för vandring.

Först till kvarn på randiga tåstrumpor

Det var när jag upptäckte att det faktiskt bara finns två olika randiga kvar av Toetoe tåstrumporna, som jag insåg att jag måste skriva och berätta det. Det är nämligen osäkert om det kommer att komma in nya och därför är det först till kvarn som gäller.  Månaden ut så sänker jag dessutom priset på dem.

Alla tåstrumpor som ingår i sortimentet just nu hittar du här ->

Publicerad den Lämna en kommentar

Tillbaka till vardagen

Nu har de flesta skolor kommit igång igen efter sommarlov. Väldigt många har även slut på semestern och vardagen är tillbaka. Många ”experter” och regeringen förutspår en tuff ekonomisk höst 2023. Räntorna är fortsatt höga och matpriserna stiger och väntas stiga ännu mer.

Jag säljer ju framförallt strumpor med speciella funktioner så som till exempel stödstrumpor och tåstrumpor. Men det finns ett litet utbud av vanliga strumpor och underkläder också. Dem hittar du under kategorin ”övrigt”. Under kategorin övrigt finns både fynd och de otroligt populära strumpklämmorna.

Nu när vi är tillbaka till det ”vanliga” och en ekonomiskt jobbig höst väntar, så tänkte jag ge dig lite extra rabatt på allt som är under kategorin ”övrigt”. Alltså en kod som gäller även på fyndvaror och strumpklämmor. Det är väldigt sällan som jag har ett sådant erbjudande, men jag tyckte att den här hösten så kan det vara välbehövligt.

Koden 10sept23 ger dig 10% rabatt på allt som finns under kategorin övrigt, alltså även på redan prissänkta varor. Koden gäller till den sista september och du kan handla för hur mycket eller lite du vill. Självklart kan du handla även andra varor, men rabatten gäller endast på övrigt-produkterna.

 

Här nedan ser du ett litet exempel på vad som ingår i kategorin övrigt:

Publicerad den Lämna en kommentar

Varför, när och hur om Stödstrumpor

Hur fungerar egentligen ett par stödstrumpor. Varför ska man använda det och när?

För att svara på det så är det bäst att titta på hur kroppen fungerar, särskilt hur blodet förflyttas i benen. Det är våra vener som är i benen som ska se till så att blodet transporteras från benen tillbaka till hjärtat. På vägen från hjärtat ner till fötterna är det vanligtvis inga större problem att transportera blodet. Ner kommer man alltid, brukar min mamma säga. Det gäller även blodet i kroppen. Det är såklart jobbigare för blodet att åka upp till hjärtat igen.

Inuti venerna som alltså ska transporter blodet tillbaka till hjärtat, finns klaffar som öppnas och sluts för att skjuta på blodet i rätt riktning. Om benen utsätts för långvarig påfrestning, till exempel om du går eller står mycket på jobbet, då kan det bli att kroppen inte orkar pumpa tillbaka blodet så som den borde. Det kan även bli så att venerna utvidgas och det gör att klaffarna inte längre sluter tätt.

Försämrad cirkulation märks tydligast i trötta, tunga och svullna ben.  Det är här Stödstrumporna kommer in. Om du tycker att dina ben känns tunga och trötta, prova ett par stödstrumpor och se om det hjälper. Är problemet alvarligt och långvarigt, så rekommenderas alltid ett besök hos sjukvården. Du kanske behöver medicinsk hjälp. Men om problemen är lindriga och om du precis börjat uppleva trötthet, så prova stödstrumpor för att hjälpa benen.

Stödstrumpor har bland annat följande egenskaper:

  • Ökar blodcirkulation i fot och ben
  • Verkar förebyggande mot blodproppar och åderbråck
  • Motverkar svullnad och ger en skön massage effekt.

Personligen använder jag stödstrumpor lite då och då. Inte för att jag har några direkta problem, men för att jag tycker att det är skönt för benen ibland.

Strumpbutikens stödstrumpor

Som du kanske vet så har vi stödstrumpor av två olika märken i sortimentet. Dels har vi de som heter Doktorn rekommenderar. De finns i flera olika storleks-intervall. Men sedan en tid tillbaka har vi även Zent Stödstrumpor. Zent finns endast i två olika storlekar och på mig sitter de något lösare runt benet. Zent kan vara ett alternativ för dig som inte provat stödstrumpor tidigare. Zent stödstrumporna är dessutom billigare än doktorn rekommenderar, vilket gör dem till ett bra prova på alternativ.

Alla stödstrumpor finns här ->