Publicerad den Lämna en kommentar

Jämför Zent och Doktorn rekommenderar Stödstrumpor

I väntan på att Doktorn rekommenderar ska ta fram nya mönster och motiv på stödstrumporna har jag nu beslutat att prova ett annat märke. I webb-shopen finns nu Zent Medical Stödstrumpor. Här tänkte jag lite kort berätta om skillnaderna mellan Zent Stödstrumpor (nedan ”Zent”) och Doktorn Rekommenderar Stödstrumpor (nedan förkortat DR). I båda fallen avses de mönstrade stödstrumporna.

Vi börjar med de tydligaste skillnaderna; material, storlek, kompression och pris, dvs sådant som syns på förpackningen.

Skillnader enligt förpackningen

Material:

  • Zent är gjorda av 61% bomull, 32% polyamid och 7% elastan
  • DR av 74% bomull, 23%polyamid och 3% lycra

Det är alltså högre andel syntetmaterial i Zent strumporna.

Storlek:

  • Zent finns i två olika storlekar 36-40 och 41-45
  • DR finns i flera storlekar; 34-36, 37-39, 40-42.

DR finns i herrstorlek också, men inte som mönstrade.

Kompression:

  • Zent; 11-14mmHg
  • DR: 16-18mmHg

Pris:

Skilnaden i pris är ganska stor mellan de olika. Just nu kostar de:

  • Zent 85:-
  • DR 189:-

Det var de mest uppenbara skillnaderna, de som man kan läsa på förpackningen. Men skillnaderna är flera.

Skillnader vid användning

Grovlek

Jag har ett par Zent Stödstrumpor på mig just nu för att testa dem åt dig. Det första jag noterade när jag tog på dem är att materialet känns kraftigare. Det är såklart svårt att mäta med linjal hur tjockt ett tyg är och därför kan jag inte ge dig några siffror på skillnaden, men Zent stödstrumporna är grövre. Mer hållbara? Det vet jag inte än, men det är inte alls omöjligt med tanke på att de också är gjorda med högre andel syntetmaterial som normalt sett är mer slittåligt. Jag återkommer gärna med information om hållbarheten när jag hunnit testa de båda olika sida vid sida ett tag.

Tåsöm

Den andra tydliga skillnaden är att Zent strumpan har en tåsöm vilket doktorn rekommenderar stödstrumpan saknar.

Passform runt foten

Doktorn rekommenderar stödstrumpan sitter bättre runt foten eftersom den har ett mindre storleks-spann. Det kan mycket väl hända att det ändras efter en omgång i tvättmaskinen. Jag har normalt storlek 39 och tycker att Zent strumpan är väl tilltagen. Du som har storlek 36, tycker förmodligen att Zent strumpan blir för stor.

Längd och vidd på skaftet

Lägger jag strumporna bredvid varandra på bordet så är DR stödstrumpans skaft ungefär en cm längre än Zent strumpans. Det är dock inget jag märker när jag har dem på mig. Tittar man på vidden är Zent strumpan vidare än DR strumpan. Även om jag lägger en storlek 40-42 ovanpå så är zent strumpans skaft vidare. Det kan helt klart vara en fördel för dig som har något kraftigare ben.

Tryck runt benet

Det är en väldigt skillnad i tryck runt benet. Egentligen borde jag valt en 40-42 stödstrumpa för det här testet, för det är vad jag normalt behöver eftersom jag tyvärr är lite kraftig, med kraftigare ben. Men jag tog ett par storlek 37-39 och tycker därför att de sitter lite väl hårt.

Slutsats

Beroende på vad man söker så passar de olika stödstrumporna olika bra. Personligen är jag inte i något större behov av kompressionen, använder stödstrumpor mest för att det är skönt ibland Jag har som sagt också lite kraftigare ben och av dessa båda anledningar i kombination med priset väljer jag därför passar Zent Medical Stödstrumporna till mig själv.

Jag tycker dock fortfarande att Doktorn rekommenderar strumporna är riktigt bra. De har som sagt mycket bättre passform runt foten och de anger noga hur man ska mäta benet för att hitta rätt strumpa, vilket Zent saknar. Tycker man att det är jobbigt med tåsöm är Doktorn rekommenderar också ett bättre alternativ.

Efter en första test och jämförelse av dessa båda olika stödstrumpor, så får båda vara kvar i sortimentet ett bra tag. De kompletterar varandra väldigt fint. I samband med Zent Medical stödstrumporna i webb-shopen känns det som att jag skulle kunna hjälpa något fler, vilket är det som jag brinner för 🙂

Jag har valt att hålla Zent stödstrumporna för sig själv så att du inte av misstag råkar välja fel märke om det nu är så att det är Doktorn rekommenderar du behöver eller tvärt om. Du hittar alla via följande länkar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *