Publicerad den Lämna en kommentar

Om Diabetes i tidningen Land

Jag blir lika glad varje gång diabetes uppmärksammas i någon tidning. Den här gången hittade jag en artikel i tidningen Land som kom ut den 10 juni. Tidningen valde att göra en helsida med rubriken ”Lev väl trots typ 2-diabetes”. Artikeln ger 5 kloka råd från en man som de kallar expert, Boris Klanger. Boris är specialist i allmänmedicin, diabetolog och verksamhetschef vid Läkargruppen i Västerås, så han är helt klart kunnig inom området 🙂

Det positiva med att det skrivs om Diabetes, är såklart att uppmärksamheten ökar. Och det är bra för att göra folk medvetna om riskerna och det kan öka förståelsen för dig som är drabbad.

Boris råd till tidningen Lands läsare är följande:

  1. Ta hänsyn till riskfaktorerna. Det är precis det som jag var inne på. Att göra folk i allmänhet medvetna om riskerna och att om man är i riskzonen, så kanske man bör se över sin livsstil. Faktorer som påverkar risken att drabbas av diabetes är bland annat övervikt och rökning. Kan du undvika dessa och istället promenera lite dagligen, så har du minskat din risk att drabbas.
  2. Du kan påverka själv. Under den här punkten utvecklas ovan om promenader och övervikt.
  3. Håll koll på dina värden. Här menar Boris Klanger att det är bra om man kan hålla koll på sitt så kallade HbA1c värde, så att det ligger på 42 eller lägre.
  4. Fråga din läkare om målet. Sjukvården har en rad riktlinjer och som patient har man rätt att veta vad som är målet med behandlingen. Fråga därför gärna din läkare om vilka målen är och vilka resultat du kan förvänta dig.
  5. Stå på dig. Som med det mesta är det bra att vara påläst och att ställa frågor till sin läkare. Även om beskedet diabetes inte är roligt att få, så finns det hjälp. Stå därför på dig och om du inte får den hjälp du önskar, så vänd dig till en patientförening.

Varför skriver Strumpbutiken om detta?

Därför att vi mer än gärna vill hjälpa till att sprida kunskap om diabetes. Det gör vi bland annat för att vi erbjuder strumpor som är speciellt gjorda för diabetiker. Men självklart också för att vi är medmänniskor som bryr oss. Vem som helst kan sälja strumpor, men här försöker vi engagera oss och lära oss mer om de problem som uppstår i diabetikerns vardag. Det är bara när vi fullt ut kan förstå hur du har det som vi kan hjälpa dig. Vi vill även att andra runt omkring ska lära sig mera och förstå. Det finns så mycket fördomar om sådant som man inte själv förstår. Jag hoppas att artiklar som denna kan hjälpa till att sprida kunskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.