Viktigt att välja rätt resår på strumporna

Jag har i många år sålt strumpor med olika typer av resår. Jag har förstås förstått vikten av att det finns olika typer, men inte förrän jag skadade benet blev jag på riktigt uppmärksam på de olika typerna.

När jag inte jobbar med strumpor, så är jag gärna med djur av olika slag, både små och stora. Jag har allt från akvariefiskar till två stora ardennerhästar. Med fiskarna händer inte så mycket, men med de större djuren så finns alltid en viss risk för olyckor.

För ett tag sedan råkade jag ut för en olycka då mitt ben kom i kläm. Så här i efterhand skulle jag såklart uppsökt vården, men jag kunde gå på benet så jag tänkte att de ordnar sig nog. Många veckor senare är jag fortfarande lite öm och det har gjort mig väldigt medveten om olika resår på strumpor.

Skadan på mitt ben blev precis där vanliga sockar slutar, alltså där som resåren oftast sitter åt. Första dagarna gick jag helt utan sockar så mycket som möjligt. Men när man ska ut, särskilt vintertid som det här var, så behöver man ha varma sockar på fötterna. Dum som jag var, så försökte jag först med ett par vanliga gamla sockar. Men det gick inte alls. Jag kunde knappt inte få på dem på benet ens. Det gjorde väldigt ont.

Det fick bli diabetessockar. Det är i och för sig sockar som jag tycker väldigt mycket om i vanliga fall, så det var ju inget problem. Men i min låda med strumpor så har jag flera olika typer av strumpor för jag tycker att de alla har sina fördelar. När alla mina diabetesockar låg i tvätten, provade jag återigen med ett par vanliga, men det gick inte. Men så kom jag på att bambusockarna har något som kallas komfortresår. Nu vet jag att det är stor skillnad på komfortresår och på vanlig resår när de sitter på benet.

Bambusockarna har som sagt komfortresår, vilket i praktiken betyder en bredare resår. Det gör att trycker fördelas över större yta. När man som jag var skadad, så gör det väldigt stor skillnad. Kanske det kan göra det för dig också.

Strumpor med olika resår

Nedan ser du en bild på tre par av mina privata sockar som jag provade under den här perioden med skadat ben.

Strumpan längst till höger, den blå med blommor, är en vanlig strumpa med ”vanlig” resår. Den i mitten är en bambusock och som du förhoppningsvis ser på bilden, så är det en nästan dubbelt så bred resår på den strumpan. När det sitter om benet gör det väldigt stor skillnad.

Sista strumpan på den här bilden, är mina tigermönstrade diabetessockar. Jag älskar dem och de är de första som åker på när alla sockar är tvättade. På mina tigersockar, så ser du att det är en helt annan typ av resår. Eller det är egentligen inte någon resår alls, för den är rullad överst.

Här kommer en tydligare bild där du ser hur diabetessocken rullar sig:

Om du har problem med att dina strumpor sitter åt för hårt, då rekommenderar jag varmt diabetessockarna med rull-topp. De finns förutom i den här tigermönstrade varianten, även i svart, ljusblått, randiga och prickiga.

Om du inte upplever något direkt problem med hårt sittande strumpor, så rekommenderar jag ändå att välja ett par med lite bredare resår för att slippa framtida problem. Efter att ha samarbetat med fotterapeuter som visat mig bilder på skador som kan uppstå om man har för hårt sittande strumpor, så anser jag att alla bör använda så löst sittande strumpor som möjligt, t.ex. bambu strumporna som finns i Strumpbutikens sortiment.

Lämna en kommentar