Publicerad den Lämna en kommentar

Varning för fettlever

Lite nu och då kommer här inlägg som är mer relaterade till hälsa än till strumpor. Idag kommer det ännu ett sådant. Hur kommer det sig? Jo, eftersom du här kan köpa bland annat strumpor för diabetiker har jag valt att gå med i diabetesförbundet och då får jag regelbundet en toppen tidning direkt i min brevlåda. Och varje tidning innehåller alla möjliga bra och intressanta artiklar. Det senaste numret som kom för ett tag sedan var inget undantag. Därför vill jag idag prata om fettlever.

Det låter inte speciellt intressant, men rubriken på artikeln och bilden lockade mig till läsning och det jag läste gjorde mig lite rädd. Jag vet att jag är överviktig och i riskzon för diabetes. Av den anledningen är jag även i riskzonen för fettlever och det i sin tur, kan enligt artikeln leda till väldigt alvarliga konsekvenser.

Jag vill naturligtvis inte skrämma dig, men jag vill göra dig uppmärksam på ett ökande problem i samhället. Ett problem som vi kan försöka minska risken för.

Enligt tidningen, så har Karolinska institutet gjort en undersökning som visar att leversjukdomar kraftigt ökar i Sverige. Fettlever och skrumplever som inte beror på alkohol har ökat med 220% de senaste 15 åren. 220%!!! Förr var det ofta alkohol som var orsaken till dessa problem, men nu är det vanligast att få problem om man är överviktig, obesitas eller har typ 2-diabetes. Nästan en tredjedel av alla med typ 2-diabetes har fettlever som inte beror på alkohol.

Fettlevern ger inge symtom, så för att ta reda på om man har det så måste man gå till doktorn och be honom eller henne göra ett test.

Vad beror fettlevern på då och vad kan det leda vidare till?

Fettlever betyder att kroppen lagrar fett i levern. Om du äter för många kalorier kan de alltså landa i levern. Fettlever kan sedan ge skrumplever och levercancer. Det tråkigaste är att forskarna har kommit fram till att allt fler dör av sin leversjukdom. Det här är alltså inget man ska ta lätt på. Även lindrig fettlever ökar risken att dö i förtid, enligt tidningen allt om diabetes.

Går det att göra något åt problemet?

Som alltid är det en bra idé att försöka gå ner i vikt och att röra sig mera, samt hålla sig borta från alkohol. Om sjukdomen upptäcks tidigt kan man då vända utvecklingen.

Det fanns ännu en rubrik som lockade lite extra när jag bläddrade igenom Allt om Diabetes tidningen. Därför är det mycket möjligt att det kommer en till artikel här inom kort, med inspiration från tidningen.

Har du diabetes, prata med din läkare om fettlever. Behöver du sockar som inte ger skav och märken, titta här ->

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *